Haz clic aquí para volver a la página de inicio

Rendiment / Elit

Fases per un aprenentatge tàctic.

14-Setembre-2011

Com a entrenadors que som, sabem que un dels aspectes que més ens interessa saber transmetre als nostres jugadors, apart de la mentalitat, es tot allò relacionat amb les lectures de joc.


Per la meva experiència i pel que he anat estudiant i llegint sobre el tema, el tema està en permanent evolució. Abans parlàvem de tècnica i tàctica, parlàvem d'analític i global, específic i genèric, etc. Fins i tot podríem dir que la tècnica individual era, per a molts, la base per aconseguir bons jugadors (visió balcànica dels anys 80).


En aquest article, m'agradaria comentar la tendència que en els dos últims anys crec que s'acosta més a l'eficàcia i l'eficiència del jugador de basquet en el context del basquet de formació i/o rendiment.


Aquest model el prenc en base a les experiències contrastades de temporades anteriors i a les proves fetes amb el meu equip de formació la temporada passada.


En aquest sentit, el que exposaré, segons la meva manera de veure, no és dogmàtic, és tan sols una nova ruta per arribar a crear el jugador intel·ligent tàcticament, tingui o no tingui aquest talent.


En primer lloc, m'agradaria establir una base a nivell de nomenclatura per tal que en el decurs de l'escrit ens entenguem:


1. Tècnica individual. (1 jug.)

2. Tècnica col·lectiva. ( n jug.)


3. Tècnica individual amb oposició (1 jug. x 1 jug.)

4. Tècnica col·lectiva amb oposició (n jug. x n jug.)


5. Tàctica individual (1 jug. x 1 jug)

6. Tàctica col·lectiva (n jug. x n jug.)


7. Joc tàctic real (n jug. real x n jug. real)Sense entrar molt en detall, posarem un exemple de cadascuna d'ells.


1. 1x0 davant d'un con fent sortida oberta i finalització. L'objectiu no és altre que perfeccionar els patrons motrius, la coordinació inter-segmentària amb implementació (la pilota).2. En el típic 3x0 amb sortida de contraatac, o el 3x0 passar i tallar, o un sistema rígid de 5x0 que repeteix l'equip sempre igual. L'objectiu no és altre que sumar un conjunt de continguts tècnics-tàctics, sense lectura, buscant el timing entre cadascun d'ells respecte la pilota i el temps. Alguns entrenadors aquí inclouen condicions: si la pilota va a tal jugador fem A, si va a tal altre fem B. Seria fàcil pensar que treballem tàctica però, com veurem més endavant, no és així.3. Tant aquest punt com el 4, crec que són la part innovadora de l'escala de treball per desenvolupar tàcticament a un jugador o un equip.

En el punt 3, es busca que la defensa (oposició) realitzi a nivell real sempre la mateixa actuació, amb la qual cosa l'atacant sempre executa el mateix moviment tècnic, adaptat a la velocitat del defensor.

En aquesta fase, podríem pensar en els defensors passius. Per res són passius, doncs no és real al joc que es trobaran i la transferència temporal del gest seria inapropiada, l'enganyaríem. Si el gest tècnic no surt a velocitat real contra la mateixa defensa una i altra vegada, el problema és de la fase 1, és un problema d'execució tècnica.

Parlem per exemple d'un 1x1 a tota pista on el defensor va a robar la pilota amb mà simètrica cada tres bots de l'atacant per costat: l'atacant sap perfectament que ha de canviar per darrera l'esquena amb el canvi "x", l'únic que ha de fer és adaptar-ho a l'espai temps, la velocitat del gest i al temps ideal que marca una defensa real.4. En el punt 4, es tracta d'un 3x3 amb bloc directe en el que acordem durant x temps que la defensa faci sempre el mateixa actuació, per exemple: "Show" agressiu; passant amb home pilota el defensor del bloquejat i defensa en clau del tercer home. Tot a velocitat real i a màxima duresa. Òbviament la lectura tàctica és 0, doncs la resposta ja se sap des del principi: anem a buscar passada directa a l'interior des de passada sobre salt o passada a l'aler que puja en bot d'obertura. Ara bé, l'objectiu es tècnic, doncs es busca treballar la solució en un cas concret a una velocitat real, prenent consciència d'on es troben les parts implicades a nivell defensiu-ofensiu. Es busca "acostumar els ulls i el cos" a una situació tàctica futura, fent-la eficient y eficaç prèviament a nivell de temps, espai, i col·laboració tècnica.

Podríem treballar, fins i tot, situacions de 5x5 amb sistema "x" on la defensa sempre persegueixi els blocs i en els directes sempre es faci 2x1. L'atac sap què i com ha de fer les coses, només ha d'ajustar el quan.


En aquestes situacions de tècnica amb oposició, l'entrenador busca que l'atac guanyi a la defensa SEMPRE, i si no és així, és per un error tècnic (fallar una finalització, una mala passada, etc)

Queda clar doncs que el treball és acostumar els ulls als atacants, a preveure situacions, doncs tothom coincidirà que els talents esportius són aquells que sempre reaccionen en el moment just per fer una acció, aquest es un factor que crec hauríem de considerar "entrenable": es tracta d'acostumar-se a anticipar-se als fets.5. Així doncs, la tàctica individual serà la situació real d'1x1 amb totes les variables obertes. Aquest nº de variables les pot condicionar l'entrenador, però n'hi ha d'haver un mínim de dues. Aquí sí que l'anomenem tàctica perquè l'actuant principal, sigui la defensa o l'atac, ja ha de prendre decisions.


Si ens fixem en formació, per exemple, no veieu que de treballar davant d'un con o d'un defensor passiu i de cop passar a 1x1 real és un pas massa de gegant per a un jugador? Òbviament, les teories del descobriment guiat i del descobriment s'entrecreuen en el camí d'aquest treball. El que és segur és que l'entrenament del "timing" tècnic cal treballar-lo, ja sigui en formació o en rendiment doncs, ens agradi o no, no disposem de mig equip de talents.6. La tàctica col·lectiva parteix del 2x2 al 5x5. Parlem d'un volum de presa de decisions molt gran. Caldrà optimitzar el treball en funció de l'edat i els continguts ja que passar de passar i tallar en 3x0 a passar i tallar en 5x5 tàctic col·lectiu pot haver-hi un món. A l'igual que un 5x0 sistema "X" i de cop 5x5 tàctic col·lectiu. Ja es veu que la cosa és complexa si volem ser eficients i eficaços, ens cal el pas previ.7. Finalment, he volgut separar el joc real com aquell 5x5 que es juga sota arbitratge, context de competició, pressió de públic, de resultat, etc. En aquest apartat podríem anar del 5x5 amb marcador final de partit 80-85 a falta de 1' i a sota ó 60-80 quedant 10' de joc, fins al 5x5 o millor dit 12x12 del partit del cap de setmana.

En aquest apartat es busca molt el component mental d'ajust al context, l'adaptació "freda" plenament conscient a la situació que afecta al component esportiu en sí.Aquest model d'aprenentatge esportiu ens convida a tenir molt en compte una de les paraules clau que ens farà saber si aquest aprenentatge s'està duent a terme: Transferència.

En el nostre esport, el bàsquet, òbviament, no podem treballar en la fase 3-4 totes les situacions que es donen, a fi i efecte que el jugador les reconegui. Sí que ho hem de fer en les situacions més clares i evidents en formació i els sistemes ofensius de rendiment amb defenses habituals. Ara bé, per mitjà de la transferència dirigida aconseguirem tres coses:


- El jugador adaptarà el seu patró de lectura en joc a un timing concret, és a dir, sabrà quan és el moment de decidir, anticiparà on pot aparèixer a nivell espai-temporal una presa de decisions.

- A nivell de competició en joc, serà capaç de donar una resposta a un cas treballat amb molta més solvència i confiança.

- El jugador per transferència aprendrà a aprendre de les situacions.


En aquest article, he comentat amb breus pinzellades una idea del treball de construcció del joc tàctic. Molts són els dubtes de com programar o planificar això, ja que no necessàriament es construeix de la fase 1 a la 7, sinó que poden conviure i ho haurien de fer.

Aquest escrit s'ha focalitzat en atac per facilitar la comprensió però, val a dir que, la construcció dels patrons defensius d'un jugador o un equip responen a les mateixes fases.


" No n'hi ha prou en fer les coses correctament (eficiència), cal fer les coses correctes (eficàcia)... doncs l'experiència demostra que l'èxit i la supervivència a llarg termini depenen més dels progressos en la seva eficàcia que en la seva eficiència..."

(Drucker-Menguzzato)


" La qualitat mai hauria de ser un accident, sinó el resultat d'un esforç de la intel·ligència."Esteve Caballol

Coach CAB


Desenvolupament de 12 opcions d'atac amb bloc directe contra defensa flash llarg i show a 90º, 120º o horitzontal.

7-Juny-2011

1. Opció per l'exterior que trenca per velocitat

Exterior:

-Ataca el flash o el show 120º o horitzontal per velocitat i domini de pilota.

-Lectura del tall-continuació per darrera.

-Opció propia de penetrar, parar i tirar o doblar, en funció de capacitats o lectura.


Interior:

-Tocar i aguantar el bloqueig.

-Continuació retardada en el temps. Però tallant ràpid.

-Pivotada o reversada en funció del defensor home pilota, dificultant el pas. Si va per dalt pivotada, si va per baix reversada; d'aquesta manera oferim major resistencia indirecta a la recuperació de l'homepilota per part del seu defensor.

2. Opció per l'exterior que trenca el bloqueig amb canvi de mà pel mig.

Exterior:

-Atacar al flash o show 120º o 90º obrint camp amb bot dislocat i posterior canvi de mà molt baix, trencant el bloqueig pel mig.

-El canvi de mà pot ser per davant, entre cames posterior i per darrere en funció d'habilitat i espai.

-Lectura del tall-continuació per darrere.


Interior:

-Tocar i aguantar el bloqueig.

-Continuació retardada en el temps. Però tallant ràpid.

-Pivotada o reversada en funció del defensor home pilota, dificultant el pas. Si va per dalt pivotada, si va per baix reversada; d'aquesta manera oferim major resistencia indirecta a la recuperació de l'homepilota per part del seu defensor.

-Mantenir distància respecte home pilota sigui quina sigui la continuació.

3. Opció per l'exterior quan el seu defensor passa de 3r-4t, amb repick per pantalla o bloc directe.

Exterior:

-Atacar al flash o show amb un bot d'amplitud, veient el defensor propi si passa 3r o 4t.

-Cambiem la direcció retornant, quan el defensor d'home pilota ja ha sobrepassat la vertical del bloc. Tornant a la posició inicial per llençar o penetrar de nou per l'altre banda.


Interior:

-Tocar i aguantar bloqueig.

-Veient el retall del defensor de pilota, pivota primer 180º oferint Repick per penetració per l'altre banda.

-Si home pilota no trenca reversem 90º ofereint en segona instancia l'opció de tir en pantalla a home-pilota.

-Si no hi ha hagut tir sempre podem pivotar amb l'altre cama després, per oferir de nou bloc direce per l'altre banda, important el pivot 90º de peus per no penalitzar amb falta en atac.

-Continaucions, contràries a la direcció que agafi l'home pilota.

4. Opció per l'exterior. Anticipant el show finta de bloqueig directe per una banda i canviar de costat.

Exterior:

-Paciència per no comprometre amb falta en atac al bloquejador.

-Trencar per velocitat.


Interior:

-Trajectòria per bloqueig fixe y ràpida.

-A 1m i mig, voltar home pilota i peus ràpids per bloc directe per l'altre costat.

-Continuació retardada en funció d'home pilota.

5. Opció per l'interior que anticipant show es deixa caure en continaució o directament.

Exterior:

-Obrir camp per passe ràpid.

-Opció de passe segons creativitat i angle del passador respecte defensors. (a l'aire,picat, d'obertura, etc.)

Interior:

-Tocar o fintar bloqueig

-Continaució molt ràpida en temps-espai

-Pivotada o reversada en funció del defensor home pilota

6. Opció per l'interior que te bona mà de tir exterior, en continuació oberta.

Exterior:

-Ataca el flash o show 90º, 120º i horitzontal per obrir el camp i allunyar D5.

-Lectura de la continuació i passe ràpid i alt, que l'interior rebi per llençar ràpid.


Interior:

-Tocar o fintar el bloqueig.

-Continuació molt ràpida i amb amplitud en espai-temps.

-Primer corro i després reverso, sempre veient la pilota.

7. Opció per l'interior en continuació interior a travès de triangulació per costat feble.

Exterior:

-Obrir camp per passe ràpid.

-Opció de passe segons creativitat y angle del passador.

-Llegir els ajustos de la defensa,per saber on donar el passe,si interior directe o exterior feble.

-Aler feble puja just en el moment de contacte visual, per rebre en moviment. Timming.


Interior.

-Tocar o fintar bloqueig.

-Continuació ràpida en temps-espai.

-Pivotada o reversada en funció de per on passi defensor d'home pilota.

-Seguir pilota marcant amb les mans,la millor opció de recepció, ajudant així al passador.

8. Opció per interior obert, amb extra passe al tirador.

Exterior:

-Obrir camp per passe ràpid

-Opció de passe segons creativitat y angle del passador.

-Llegir els ajustos de la defensa,per saber on donar el passe,si interior directe o exterior feble.

-Aler tirador jugar amb les amplituds d'espai.


Interior:

-Tocar o fintar el bloqueig.

-Continuació molt ràpida i amb amplitud en espai-temps.

-Primer corro i després reverso, sempre veient la pilota.

-Controlar els relleus defensius per buscar la tringulació o extra passe.

9. Opció per interior en continuació dintre o tirador a costat fort.

Exterior:

-Obrir el camp per un passe ràpid.

-Opció de passe segons creativitat y angle del passador. (aire,picat,obertura, etc)

-Llegir els ajustos de la defensa per seleccionar la millor opció de passe.

-En aquest cas l'aler puja en contacte visual amb el bloquejat, es a dir, quan juga el bloc directe.Timming.


Interior

-Tocar o fintar bloqueig.

-Continuació molt ràpida en temps i espai.

-Pivotada o reversada en funció del defensor home pilota.

-Seguir la pilota, ajudant als passadors, marcant la millor opció de passe.

10. Opció per interior amb triangulació alta (HIGH-LOW),i triangualció baixa (LOW-UP).

Exterior:

-Obrir camp pel passe ràpid, generant dubte al show.

-Opció de passe segons creativitat y angle del passador. (aire,picat,obertura, etc)

-Llegir els ajustos de la defensa per seleccionar la millor opció de passe.

-Poste o aler entra en joc durant el bloqueig. Timming accelerat.


Interior:

-Tocar o fintar el bloqueig.

-Continuació molt ràpida en espai-temps.

-Pivotada o reversada controlant pilota.

-En l'opció Low-up, el passe pot ser d'alley-up.

11. Opció per exterior tirador amb bloc indirecte, continuant l'avantatge generada.

Exterior:

-Obrir camp pel passe ràpid, generant dubte al show.

-Opció de passe segons creativitat y angle del passador. (aire,picat,obertura, etc)

-Llegir els ajustos de la defensa per seleccionar la millor opció de passe.

-Poste o aler entra en joc durant el bloqueig. Timming accelerat.


Interior:

-Tocar o fintar el bloqueig.

-Continuació molt ràpida en espai-temps.

-Córrer directament al punt de bloqueig indirecte.

-Continuació guanyant posició central.

12. Opció per exterior tirador amb bloc indirecte, continuant l'avantatge generada.

Exterior:

-Obrir camp pel passe rapid, generant dubte al show.

-Opció de passe segons creativitat y angle del passador. (aire,picat,obertura, etc)

-Llegir els ajustos de la defensa per seleccionar la millor opció de passe.

-Poste o aler entra en joc durant el bloqueig. Timming accelerat.


Interior:

-Tocar o fintar bloqueig.

-Continuació molt ràpida espai-temps.

-Córrer per fer bloc directe costat contrari a la direcció i continuació en funció home pilota.


Exercici de comunicació i rotació defensiva, per pretemporada.

21-Abril-2011

Tw:16"+contraatac.

Tp:2'

Series: 10 rep.

Twt: 25'

Objectius a)Sense bot,evitar bàsquet en 16"

Objectius b)Amb un bot, evitar bàsquet en 17"

Objectius c)1x1 lliure,evitar bàsquet o tir en 17"

Objectius d)1x1+talls i rotacions, evitar tirs, neutralitzar 1x1, forçar faltes en atac, rotacions (help the helper).

Objectius e)5x4 opció de bloc directes. (lliures opció defensa del BD a càrrec del coach)

Sub-tasca: Últim passador i protagonista en 1x1 o tir; defensen balanç, els altres tres transició tàctica en funció jugadors,6" pel tir.